Информационен център на Министерство на oтбраната

Министър Стоянов: Има риск, но няма пряка заплаха за националната сигурност

„Всеки конфликт – замразен, тлеещ или горещ, е риск за националната сигурност, но пряка заплаха за България няма. Страната е в системата на колективна отбрана на НАТО“, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, помолен да коментира обявената в Русия частична мобилизация.

На заседание на МС беше приета Програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО. Тя включва 13 проекта на обща стойност 6,6 млрд. лв. Тези проекти покриват само една част от необходимите 188 способности, установени при прегледа на отбраната. „Акцентирахме само върху 13 способности. Считам, че е вредно да се пестят пари по отношение на националната сигурност. Технологично ние изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока на модернизиране на армията“, изтъкна министър Стоянов.

На заседанието на Министерския съвет беше приет и проектът за инвестиционен разход за придобиване на още 8 броя самолети Ф-16 Блок 70, като сумата по трите договора е $1 296 412 185, съобщи министър Стоянов. Той подчерта, че за българските ВВС е изключително важно придобиването на нова техника. „В проекта са включени и способности за нанасяне на удари въздух–повърхност, въздух–въздух. Ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са самолетите да пристигнат през 2027 г.“, уточни министърът.

Правителството прие и решение България да предостави хуманитарна помощ на Украйна. Страната ни изпраща 350 медицински комплекта, които осигуряват медицинско обслужване на 35 000 граждани. Дарението се осъществява по искане на украинската страна, съобщи министър Стоянов.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top