Информационен център на Министерство на oтбраната

Рамзан Кадиров: В Чечения няма да има мобилизация

Рамзан Кадиров обяви, че е бил откраднат негов кон, струващ 10 милиона долара

Рамзан Кадиров каза, че частичната мобилизация няма да засегне Чеченя, тъй като регионът е “преизпълнил плана за набор с 254 процента”. Ръководителят на Чеченя не обясни на какво се основава тази цифра, но според него тези показатели са постигнати, защото “първоначално работихме, показахме патриотизъм, любов към държавата”, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Кадиров обеща, че жителите на региона няма да получат нито една повиквателна, но добави, че ако чеченците се смятат за мъже и мюсюлмани, тогава “кръвта на всички трябва да кипи от желанието да се противопоставят на подобно зло”.

“Призовавам населението на Чеченя, по-специално нашите любими и уважавани майки, да запазят спокойствие”, подчерта той отделно.

В същото време по-рано Рамзан Кадиров призова регионите да се “самомобилизират” и да изпратят допълнителни доброволчески части на фронта. Той заяви, че губернаторите “не е необходимо да чакат Кремъл да обяви военно положение или обратното, да седят и чакат края на “операцията” в Украйна.” и призова всеки регион да “подготви, обучи и екипира поне хиляда доброволци”.

Един от факторите, повлияли на решението на Кадиров, може да бъде подготовката на митинг на майките срещу мобилизацията, смятат експерти.

На 20 септември чеченските потребители на социалните мрежи започнаха да разпространяват аудио съобщения, в които жени на чеченски език призоваваха за протестна акция на площада пред джамията “Сърцето на Чечня” в Грозни, “за да не допуснем унищожаването на нашия синове.”

Няма доказателства, че протестът е било успешен. Според портала “Кавказки възел” (включен в регистъра на медийните “чуждестранни агенти” в Русия), площадът е бил предварително отцепен от полицията, задържани са няколко десетки жени, дошли в джамията.

На 21 септември Кадиров каза, че 10-15 жени са излезли на протест в Грозни. По думите му повечето от тях са излезли за пари, като са получили “по една копейка от европейски организации”. Кадиров добави, че тъй като “техните мъже не са в състояние да се грижат за жените си”, тези мъже трябва да бъдат изпратени на фронта.

“Веднага щом майките протестираха в Чечения срещу мобилизацията на техните синове, Кадиров отстъпи. Той каза, че Чечения вече е преизпълнила плана си и няма да има допълнителна мобилизация. Изглежда, че протестът има смисъл”, написа политическият анализатор Абас Галямов в своя канал в “Телеграм”.

Чеченският правозащитник Абубакар Янгулбаев също предположи, че Кадиров е отменил мобилизацията, тъй като се страхува от възможни вълнения в Чечня.

Янгулбаев припомни, че федералният закон “За мобилизацията” не съдържа понятията “достатъчен план за набиране” или “преизпълнение на плана”. В същото време, пише Янгулбаев, дори човек да не попада в категорията на подлежащите на мобилизация, той “лесно може да бъде взет на война”.

С него е съгласен и служител на една от обществените организации, който дълго време е работил в Чечня, който пожела да остане анонимен. Според него, въпреки репресиите и наказанията, на които са подложени чеченските жители за критики към властите, този път Кадиров може да сметне ситуацията за твърде опасна.

Източник: news.bg  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top