Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нарушаване на прекратяването на огъня

[post-views]
Отново обстрели по границата на Армения и Азербайджан

Армения и Азербайджан се обвиниха днес взаимно в стрелба снощи, в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня, сложило край миналата седмица на най-тежките боеве между двете бивши съветски републики от 2020 г., предаде Ройтерс.

Изявления на министерствата на отбраната на всяка от двете страни обвинява другата, че първа е открила огън при възобновените сблъсъци по общата им граница.

След двудневни боеве, при които загинаха общо близо 200 войници в началото на миналата седмица, Армения и Азербайджан се споразумяха с посредничеството на Русия за прекратяване на огъня. Ситуацията по границата обаче остана напрегната, отбелязва Ройтерс.

„На 23 септември в 7:40 ч. (8:40 ч. българско време) подразделения на азербайджанските въоръжени сили нарушиха режима на прекратяване на огъня, като откриха стрелба от различни позиции срещу позиции на арменската армия, разположени в източната част на арменско-азербайджанската граница“ написа днес арменското министерство на отбраната в пост във Фейсбук. „Вражеският огън беше потиснат с ответни действия“, добави то, като не съобщи за жертви от арменска страна.

Скоро след арменското изявление азербайджанското министерство на отбраната излезе с отговор, в който се казва, че Армения първа е открила огън.

В изявлението пише, че арменските въоръжени сили са открили огън по три различни района по общата им граница, „спорадично обстрелвайки позиции на азербайджанските въоръжени сили с оръжия с различен калибър“ в продължение на 9 часа, започвайки в 23:45 ч. вчера.

В текста, публикуван в Телеграм, азербайджанското министерство на отбраната даде да се разбере, че е взело „адекватни ответни мерки“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани