Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българските танкове стават по-бързи и по-точни при стрелбата

[post-views]
Българските танкове стават по-бързи и по-точни при стрелбата

Военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти демонстрираха способностите на модернизираните Т-72

Политическото и военното ръководство на Въоръжените сили се запозна на място с хода на модернизацията на танковете Т-72. Министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, генерали и офицери, бившите министър на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-министър Анатолий Величков, по чието време бе сключен договорът, президентът на израелската компания Elbit Systems Land Уди Ведер и представители на ТЕРЕМ–ХОЛДИНГ ЕАД наблюдаваха на Учебен полигон „Ново село“ демонстриране на способностите на танк Т-72 след извършване на модернизация. Домакини бяха командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, неговият заместник бригаден генерал Николай Караиванов и командирът на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) полковник Любомир Вачев. Демонстрацията извършиха военнослужещи от 61-ви танков батальон на ЦПС.

Договорът

предвижда да бъдат обновени общо 44 танка Т-72, като 40 са за Сухопътните войски и 4 за НВУ. Контрактът между МО и ТЕРЕМ–ХОЛДИНГ ЕАД е от края на 2020 г. В него е включена и модернизация на три командно-щабни машини МТ-ЛБ У. На 16 февруари т.г. Министерският съвет актуализира проекта във връзка с необходимостта от доставка, монтаж и интеграция на КВ/УКВ радиостанции с вграден криптомодул. Министърът на отбраната информира, че до края на септември комуникационното оборудване ще бъде доставено.

От брифинга на бригаден генерал Караиванов стана ясно, че

модернизацията

е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията ѝ и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, осигуряване на автономност и способност да се обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция. Т.е. българските танкове стават по-бързи и по-точни в стрелбата. Могат да поразяват цели на далеч по-голямо разстояние. Става дума за модернизация предимно в електрониката, прицелните устройства и нова система за управление на огъня за бързо откриване на целта и по-точна стрелба. Дейностите са извършени в завод ТЕРЕМ „Хан Крум” – Търговище. Министър Стоянов зададе няколко въпроса по проекта и се поинтересува специално от подобрените защитни системи на танк Т-72. Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов обърна специално внимание върху процеса по обучение и подготовка на личния състав, който ще използва модернизираната техника.

Сред придобитите способности в резултат на модернизацията са подобрената бойна ефективност и повишеното ниво на системата за командване, както и на защитата. Обслужването и ремонтът на модернизираните машини ще се извършва от Сухопътните войски, а ремонтът на агрегати и устройства ще става в ремонтни бази в страната. Модернизацията на техниката допринася за постигане на оперативна съвместимост с армиите на НАТО.

„Отлични резултати, поразени мишени!“

Това бе оценката на министъра на отбраната в края на демонстрациите. Преди това той и началникът на отбраната поздравиха екипажите за добрата подготовка до този момент. Министър Стоянов подчерта задоволството си от хода на модернизацията, дори изрази надежда, че тя ще продължи, в т. ч. с оборудването на Втори танков батальон.  

Цялостният проект не е завършен. Има още системи, които се слагат, дълъг е периодът на обучение на екипажите, за да могат да използват пълноценно способностите на машината, каза бригаден генерал Караиванов. Новото е, допълни той, че самото обучение става още в завода при монтирането на системите. Неговата прогноза е, че към март следващата година всички машини ще бъдат окомплектовани и въведени в експлоатация. Отсега е планирано учение през май и юни, в което да участва целият танков батальон.

За около седмица усвоихме материята, има много положителни неща, каза след стрелбата младши сержант Китов, командир на танк. Ще ни трябва още малко подготовка, допълни той. Според него, мерача и механик-водача, новото е много по-добро от старото. Категорично екипажът на трети танк от Втори взвод на Трета танкова рота бе много доволен от новото оборудване.

По време на статичния показ гостите се запознаха със системите за управление на бойните действия, за ранно предупреждение при облъчване с различни видове високоточни оръжия, за повишаване на автономността и за наблюдение и управление на танка от механик-водача. След това те наблюдаваха

стрелбите

с танково оръдие от място на разстояние над 2000 м с бронебойно-подкалибрен снаряд от движение на разстояние 1600–1800 м по неподвижна цел с осколочно-фугасен и кумулативен снаряд и със сдвоена картечница от място и от движение на разстояние 400–700 м по неподвижна и движеща се цел. Демонстрирани бяха и възможностите на термовизионната камера за откриване, водене на наблюдение и огън по цели при лоша видимост и нощем. Системата за ранно предупреждение при облъчване бе проверена със самолет Су-25 от авиобазата в Безмер.

На практика в машината има голям набор от иновации. В него се включват нова електроника, защитни системи, системи за автономност, специална комуникационна техника, система за управление на огъня, система за управление на боя и др.  Машините излизат на едно друго ниво и благодарение на това танкистите ще бъдат в авангарда на Сухопътни войски и на Българската армия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани