Информационен център на Министерство на oтбраната

Путин обяви частична военна мобилизация

Дъщерята на руския обществен деец Александър Дугин е загинала при взрив на кола бомба край Москва
Отказът на Финландия от военен неутралитет ще е грешка, заяви Путин в разговор с Нинистьо
Отказът на Финландия от военен неутралитет ще е грешка, заяви Путин в разговор с Нинистьо

Частична военна мобилизация в Русия обяви президентът на страната Владимир Путин в телевизионно обръщение от сряда сутринта. Съответният указ вече е подписан, мобилизационните дейности започват веднага, съобщи той. „Призивът за военна служба ще бъде само за онези граждани, които са в запаса, и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответния опит“, подчерта Путин. В указа на президента се казва, че отсрочка от мобилизация ще получат реално работещите във военнопромишления комплекс, а на правителството е поръчано да определи и други категории граждани, които да се ползват от това изключение.

Малко след Путин обръщение направи и руският министър на отбраната Сергей Шойгу, който уточни, че на военна служба ще бъдат призовани 300 хил. запасняци. Министърът увери, че „разполагаме с огромни ресурси от 25 милиона души“ и мобилизацията е „за преминалите военна служба, имащи специалности в ракетните войски, артилерията, танковите и свързочните части, водещите се на военен отчет или разполагащи с боен опит“. Руските закони определят, че от деня на мобилизацията тези категории граждани нямат право да напускат страната. Няма да бъдат засегнати групи като студенти или наборници, поясни Шойгу. По думите му отбиващите редовната си военна служба руски младежи няма да бъдат насочени към Украйна, а ще продължат да служат на територията на Русия, където са зачислени.

Министърът също така увеличи официално известния до момента брой на убитите руски военни до 5937 души. Последния път, когато Русия е обявявала брой загинали във войната, бе още през март и бе почти четири пъти по-малък. Оценките на украинските и западните служби обаче варират и според някои от тях действителният брой е петцифрен. В своето обръщение Путин повтори най-крайните си твърдения от началото на войната, като говори за „неонацисткия режим, който завзе властта в Украйна през 2014 г. в резултат на въоръжен преврат“.

Във вторник Путин се срещна в Кремъл с представители на военнопромишления комплекс на страната и им каза, че са длъжни „в най-кратки срокове“ да осигурят на армията нужните въоръжение и техника. За целта трябва да се увеличи производството, „максимално да се натовари оборудването, да се оптимизират технологичните цикли, да се съкратят сроковете за производство“.
Минути след обявяването на частичната мобилизация от Путин руската рубла започна да се обезценява на московската борса, като изгуби 2,3% от стойността си. Започна и паническо изкупуване на самолетните билети до малкото международни дестинации, до които руските авиолинии все още могат да летят, най-вече Истанбул, Тбилиси, Ереван и Дубай.

Михайло Подоляк, ключов съветник на украинския президент Володимир Зеленски, коментира за „Ройтерс“, че изявлението на Путин е било предвидимо, защото войната не върви според първоначалните му планове. В Украйна отправиха предупреждение към всички мъже в окупираните от руснаците територии – да бягат веднага, защото след „референдумите“, приключващи на 27 септември, ще бъдат вкарани в руската армия. (БА)

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top