Информационен център на Министерство на oтбраната

Очаква се трите технологични гиганта „Локхийд Мартин“, „Боинг“ и „Нортроп Груман“ да започнат надпревара в разработването, тестването и привеждането в оперативна готовност на пилотирани изтребители от шесто поколение. Тази информация е все още в сферата на секретността, но все пак в публичното пространство се заговори, че тези изтребители ще се появят на бял свят около 2024–2025 г. Компаниите от години разработват изтребителите на бъдещето по т. нар. програма на САЩ „Въздушни властелини от следващо поколение” (NGAD).
През 2020 г. Военновъздушните сили на САЩ се договориха с девет корпорации да започнат работа по създаването на „Скайборг“ прототипи, както и по провеждането на изпитанията им. „Скайборг“ е програма или технология, която ще даде способност на дронове от шесто поколение да летят във формация с пилотираните изтребители от пето поколение F-35 и F-22 и да изпълняват бойни мисии. А по-късно и с изтребители от шесто поколение.

През 2021 г. компанията „Кратос“ за първи път издигна във въздуха своя дрон от шесто поколение XQ-58 „Валкирия“. През тази година „Валкирия“ летя с двойка пилотирани изтребителя F-35 и F-22. По време на полета „Валкирия“ служеше като комуникационен шлюз, през който двата пилотирани изтребителя общуваха помежду си. Серията от тестовете беше изпълнена по програмата „Скайборг“ на ВВС на САЩ. „Скайборг“ може да се нарече още автономна система с възможност за използване на изкуствен интелект. Крайната цел на тази технология е да се усъвършенстват комуникацията и способността за съвместни действия на пилотирани и безпилотни летателни апарати от най-ново поколение за изпълнение на най-сложни тактически задания.
След тестовете компанията „Кратос“ не даде много информация, но отбеляза, че тестовете са били успешни. На практика това беше първото публично съобщение, че дронът от шесто поколение „Валкирия“ е летял по програмата „Скайборг“. От „Кратос“ само добавиха, че този проект се изпълнява стъпаловидно. Започва се от малкото и постепенно се надграждат способности. Нещо като „стъпка по стъпка“. Целта е да се постигне висока степен на автономност на дрона, така че той да взема самостоятелни решения във въздуха, комуникирайки с пилотираните изтребители. „Скайборг“ е проект под прякото наблюдение на американското правителство, защото трябва да осигури на бойната авиация въздушно надмощие в световен мащаб.

Дронът „Валкирия“ (вляво) във формация с F-35 и F-22

В края на февруари 2021 г. „Боинг Австралия“ и Кралските австралийски военновъздушни сили успешно завършват първия изпитателен полет на дрона MQ-28 Ghost Bat. Този дрон има дължина 11, 7 м и обхват 3700 км. Той интегрира на борда си високотехнологични сензорни пакети за наблюдение и разузнаване, тактически мисии и мисии за ранно предупреждение. В него има внедрен и изкуствен интелект за извършване на самостоятелни полети. Дрон от шесто поколение създаде и компанията „Дженерал Атомикс“, наречен „Гамбит“. Гамбит има амбицията да е лидер в автономните способности и изпълнението на тактически задания без намеса на оператор.

И трите дрона от шесто поколение ще се включат в програмата „Скайборг“ на ВВС на САЩ. Пред производителите е поставено едно основно изискване за цената. Тя не трябва да е повече от половината от цената на един изтребител F-35, която е около $70 млн. Това означава, че цената на дроновете не трябва да надвишава $40 млн.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top