Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Димитър Стоянов: Няма пряка опасност от въвличането на България във въоръжен конфликт

[post-views]
МО: Основен приоритет е модернизация на армията – търсят се самолети на лизинг за въздушно дежурство

Министърът на отбраната на България коментира войната в Украйна

„В изказването на Путин има три важни момента. Не е само частичната мобилизация. Вторият важен момент е референдумите. Третият важен момент е заплахата за използване на ядрено оръжие. Частичната мобилизация означава ескалиране на конфликта”. Това каза министърът на отбраната на България Димитър Стоянов в предаването „На фокус с Лора Крумова” в ефира на NOVA.

„При вкарване на допълнителни 300 000 военнослужещи, съотношението руска-украинска армия няма да бъде достатъчно Русия да развие една мащабна настъпателна операция. Когато стратегическите цели на една операция съвпадат със стратегическите цели на войната, няма значение как ще го наречем”, според министъра.

„Днес чухме министър-председателя, а преди това и външният министър заяви категорично на генералната асамблея на ООН, че България няма да признае референдумите. Това е логична стъпка и мисля, че България като член на ЕС и НАТО, би трябвало да хармонизира политиката си с политиката, която водят останалите страни от тези два съюза. Всеки, който разполага с ядрено оръжие, трябва да бъде възприеман на сериозно. Дали блъфира или не, ще видим. Според мен, няма да бъде използвано ядрено оръжие в тази ситуация. За да се вземе решение за използване на ответно ядрено оръжие, има специална група, която взима тези решения с пълно единодушие”, каза Димитър Стоянов.

„Към момента на територията на България се формира бойната група, която беше определена с решение на Министерски съвет още през май месец. Италия беше определена за рамкова държава, България за страна-домакин. Допълнително към тези две страни ще бъдат привлечени Черна гора, Албания, САЩ и Гърция. Така че, ние сме в процес на формиране на бойната група. Сценарии има различни. Най-малко вероятният е България да бъде въвлечена във въоръжен конфликт”, каза министърът.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани