Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Днес е празник на Добрич

На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. Общината отбелязва тържествено 82 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.

По традиция първата празнична проява бе Военен ритуал с участието на военнослужещи от Военноморските сили и панихида в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа на Военно гробище музей. Бяха поднесени венци и цветя, включително от името на министъра на отбраната Димитър Стоянов  и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В събитието участваха областният управител Здравко Здравков, кметът на Общината Йордан Йорданов и други представители на местната власт и на БПЦ, капитан I ранг Ваньо Мусински от Щаба на ВМС, Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание“ и граждани.

Днес е празник на Добрич

На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич. На тази дата се чества Денят на град Добрич. Хиляди добруджанци посрещат възторжено българските освободителни войски, предвождани от генерал-лейтенант Георги Попов, който става и първият генерален управител на Южна Добруджа. И стари, и млади дават израз на своя патриотичен порив и въодушевление. Добрич ликува. Той  е освободен от румънска окупация. Всичко това тръгва от 7 септември 1940 г. По силата на Крайовския договор Румъния е длъжна да върне на България Южна Добруджа. Над златните добруджански полета изгрява слънцето на свободата. Без нито един загинал, благодарение на силата на дипломацията.

25 септември за добричлии е денят на народното възкресение и възродения български национален дух, символ на народно единение и историческа справедливост. 25 септември се чества като празник на града от 1991 г. Предната година, когато се навършват  50 години от знаменателните исторически събития с Указ на президента е възстановено старото име на града – Добрич.

Източник: Otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани