Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изложба за надеждата между двете световни войни

[post-views]
Изложба за надеждата между двете световни войни
Елисавета Консулова Вазова – „Разходка с лодка“

Софийската градска художествена галерия продължава да представя изложби – събития още с първата за сезона: „Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни” (14 септември–27 ноември). Екипът изследва имената на около 80 художнички от 20-те и 30-те г. на ХХ век, сред които и известните Вера Лукова, Вера Недкова, Екатерина Савова-Ненова, Елена Карамихайлова, Елисавета Консулова-Вазова, Султана Суружон и др.

„Целувката“ на Васка Емануилова

Около 3 години екипът, осъществил изложбата, изследва творбите, създадени в междувоенните години, като отражение на развитието на процеси в държавата и обществото ни тогава с основа още в края на XIX в. Съдействат музейни институции, библиотеки, архиви, наследници и частни лица, за да се запълнят белите петна за жените творци от това време. Много е загубено, но и много е събрано за жените, които извоюват в консервативното българско общество мястото си на творци.
Изложбата представя обобщен образа на жената творец и проявленията й в изкуството в над 200 произведения – изящни и декоративно-приложни: живопис, текстил, керамика и художествена обработка на кожа.

„Петли“ на Сабина Вазова

Подготвена е от СГХГ, Националната художествена академия (НХА), Държавната агенция „Архиви” и Фондация „Св. Пимен Зографски” – НХА. Съдействат директорът на СГХГ Аделина Филева, ректорът на НХА проф. Георги Янков, председателят на ДА „Архиви” доц. д-р Михаил Груев. Дизайнът на изложбата е на Надежда Олег Ляхова, а идеята и реализацията – на д-р Милена Балчева-Божкова и д-р Рамона Димова. Петима реставратори се трудят над известните и над неизвестни творби и ни представят един нов разказ за все по-отдалечаващите се години на развитие, творчество, покой и надежда между разрушителните Първа и Втората световна война…

Най-ново

Единична публикация

Избрани