Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия ще анексира окупираните украински земи чрез референдуми

[post-views]
Руски кандидат за президентския пост нарече войната в Украйна „голяма грешка“ на Путин

Между 23 и 27 септември в т. нар. Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР) ще се проведат референдуми за присъединяване към Русия, предаде РИА „Новости“. В социалните мрежи бе публикувано видео на „луганския парламент“, който единодушно приема идеята. На жителите на ЛНР ще бъде зададен въпросът: „За влизането на ЛНР в Руската федерация като субект на Руската федерация ли сте?“. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин помоли Владимир Путин бързо да одобри идеята за референдума.
Референдуми ще бъдат проведени и в окупираните от руските войски части от украинските Херсонска и Запорожка област. Тамошните окупационни власти взеха решение за провеждане на допитванията почти синхронно – в отрязък от няколко часа. Там обаче местното население ще бъде питано и дали желае независимост от Украйна, защото дори и формално Москва засега признава, че тези две области са част от украинската територия.
Референдумите ще се отнасят за целите територии на четирите области, макар че към днешна дата Русия контролира почти изцяло само Луганска и Херсонска област, а Донецка и Запорожка – само частично. В обръщението си от сряда президентът Владимир Путин обяви, че ще се отнесе положително към обявените референдуми и ще приеме резултатите от тях. Това означава, че почти сигурно четирите области ще бъдат анексирани от Русия по бързата процедура по модела на случилото се с полуостров Крим през март 2014 г.

Сегашните допитвания се провеждат в рекордно кратки срокове: обявяват се, дни преди да се състоят, без възможност за кампания, в условията на военна окупация (а в Донбас – на владение на обширни територии с два ключови украински града, Донецк и Луганск, в продължение на осем години). Западните държави, както и Турция вече обявиха, че няма да признаят резултатите от тези референдуми, проведени в условията на руска военна окупация. Допитванията вероятно няма да бъдат признати дори от малкото останали международни съюзници на Москва.
Русия е заявявала, че смята за „суверенно право“ на окупираните територии да изберат съдбата си. Едновременно с това тя ще помогне за организацията на въпросното гласуване. Това следва от думите на заместник-председателя на руската Централна избирателна комисия Николай Булаев, който каза, че Москва ще организира секции и ще изпрати наблюдатели и в четирите области. Избирателни пунктове ще има и в самата Русия. Такива може би ще има и в центрове за настаняване на избягали от Донбас.
Ръководителят на украинската президентска администрация Андрей Ермак окачестви решението за референдумите като „наивен шантаж“ и „плашило“. По думите му ще трябва със сила да се „реши руският въпрос“. Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк нарече „референдумите“ „асиметричен отговор“, който дава Русия на украинската контраофанзива. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани