Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вицепрезидентът на САЩ и японският премиер осъдиха действията на Китай в Тайванския проток

[post-views]
Вицепрезидентът на САЩ и японският премиер осъдиха действията на Китай в Тайванския проток

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис потвърди задълженията на Вашингтон към отбраната на Япония на среща с министър-председателя Фумио Кишида. На нея те осъдиха китайските действия в Тайванския проток, предаде Ройтерс.

„На срещата бяха обсъдени агресивните и безотговорни провокации напоследък от китайска страна в Тайванския проток и беше потвърдена необходимостта от запазването на мира и стабилността в Тайванския проток“, заяви Белият дом.

Харис е на азиатска обиколка, която включва още спирка в Южна Корея. Тя се отправи на нея само дни след изразеното от китайските официални представители силно недоволство срещу изричното обещание на президента на САЩ Джо Байдън да защити Тайван.

Китай възприема демократично самоуправляващия се остров като своя провинция и отдавна се заканва да си върне контрола над него, като не изключва възможността това да стане и със сила. Тайванското правителство категорично възразява срещу претенциите на Пекин за суверенитет над острова и отстоява мнението, че единствено 23-те милиона жители на Тайван са тези, които могат да определят бъдещето му.

Според съветници на Харис по време на обиколката си тя ще се опита да постигне изграждането на общ подход със страните от региона към решаването на тази криза. Това обаче няма да бъде лесно, тъй като лидерите на тези страни гледат с безпокойство на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин, отбелязва Ройтерс.

На ноемврийското заседание на страните от Г-20 в Бали (Индонезия), Байдън се очаква да се срещне за пръв път лице в лице с китайския президент Си Цзинпин.

В Токио, където Харис е начело на американската делегация за държавното погребение на убития бивш премиер на Япония Шиндзо Абе, обсъди с Кишида и поредното севернокорейско изпитание на балистична ракета, а също необходимостта от решаването на въпроса с японските граждани, отвлечени от Северна Корея, се казва в съобщението.

„Съюзът между Япония и САЩ е крайъгълен камък и е неразривно свързан с мира, стабилността и благоденствието на Индо-тихоокеанския регион“, който включва и Китай, каза вицепрезидентът на САЩ пред японския министър-председател в частта от срещата, която бе открита за медиите.

Тя добави, че американският ангажимент към сигурността на Япония е „непоклатим“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани