Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАСА ще удари ДАРТ в астероид

[post-views]

Време е да разберем дали НАСА ще се справи с още едно революционно предизвикателство – да отклони астероид от опасна траектория. Текат последните часове на мисия ДАРТ, тази нощ ще наблюдаваме на живо как ракета удря космическо тяло.

Астероид удря планетата ни – това е абсолютно реална заплаха, а не просто тема на десетки холивудски филми. Американската космическа агенция отдавна класифицира всяко приближаващо космическо тяло, като един „потенциално опасен“ астероид премина на 2 млн. км (около пет разстояния от Земята до Луната) през януари т.г. Подобен астероид имаше и през март – 2009 JF1. Преминаването на „Апофис“ през 2029 г. също се смяташе като опасно, но сега шансовете за удар със Земята се изчисляват на 1 към 230 хил.

И все пак – съществува риск от удар на астероид със Земята и НАСА, заедно с Европейската космическа агенция, работят активно в търсене на решение. 

Ракета на SpaceX „Фалкон 9“ излетя в 22:21 ч. тихоокеанско време на 24 ноември 2021 г. от космическата база Ванденберг. Така започна мисия ДАРТ. 

DART е  Double Asteroid Redirection Test – (Тест за пренасочване на двоен астероид). На върха на ракетата имаше апарат с размерите на малък автомобил, който бе освободен минути след изстрелването и започна 10-месечно пътуване в открития Космос. Апаратът достигна 11 млн. километра от Земята.

Апаратът лети към Дидимос (Didymos – близнаци на гръцки) – астероид, който не представлява заплаха за Земята. Той е малък и орбитата му не е опасна, но е идеален за проба от този тип. Астероидът е наречен така, тъй като е двоен – втората му част се нарича Диморфос или Дидимос B, или дори Didymoon. 

Планът е ДАРТ да удари по-малкия от двата астероида със скорост 24 000 км/ч. Очаква се сондата да се вреже в астероида на 27 септември в 2:14 ч. българско време.

Въпреки че размерите са несравними – все едно количка за голф да удари огромна пирамида, високата скорост на ДАРТ би трябвало да отклони и по-големия астероид от орбитата му. Наземните телескопи ще измерят доколко се променя тя. Очакванията са орбитата да бъде съкратена с 10 минути, но екипът ще приеме за успех и 73 секунди. При такова разстояние това ще е достатъчно за безопасно отклоняване на астероид.

ДАРТ ще бъде контролиран от НАСА до последните часове, когато контролът ще премине към автономната система за навигация на апарата. 

Въпреки че DART е оборудван с голям брой камери, вкл. камера за оптична навигация (DRACO), тези инструменти ще се използват до Дидимос, както и за снимане на повърхността на астероида, когато DART се приближава. Но ударът ще прекъсне подаването на данни от камерата, целият космически апарат ще бъде унищожен. Затова през 2024 г. Европейската космическа агенция (ESA) ще изстреля космическия апарат Hera. Той ще пристигне при астероида през декември 2026 г. и ще проучи всички поражения, причинени от устройството DART. Освен това Hera ще бъде оборудван с два малки сателита, които ще кацнат на повърхността на обекта и ще изучават неговия състав.

Източник: Сега

Най-ново

Виж още

Избрани