Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сърбия няма да признае резултатите от референдумите в Украйна

[post-views]
Вучич: Всички се въоръжават и ние не бива да изоставаме

Сърбия няма да признае резултатите от референдумите, проведени в четирите области на Украйна, частично окупирани от руските сили. Това заяви президентът Александър Вучич, цитиран от „Ройтерс“.

Решението идва въпреки топлите отношения на Белград с Москва.

Подкрепяните от Русия власти в четирите региона твърдят, че мнозинството е гласувало „за“ присъединяването към Русия.

По-голямата част от международната общност обаче се противопоставя на подобен ход, наричайки тези референдуми „незаконни“ и „фиктивни“.

„Бутафорни референдуми. Фалшиви резултати. Ние не признаваме нито едното, нито другото“. Това написа в „Туитър“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Очаква се руският президент Владимир Путин да обяви анексирането на четирите области – Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка – в своя реч в петък.

Сърбия няма да признае референдумите, тъй като се придържа към международното право, Хартата на ООН и резолюциите на ООН, подчерта днес Вучич.

Балканската страна, която е кандидат за членство в Европейския съюз, разчита единствено на Русия за своите доставки на природен газ и вече отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

От своя страна Кремъл подкрепя Белград в продължаващото му противопоставяне на признаването на независимостта на Косово – бивша южна сръбска област, населена предимно с етнически албанци. Освен това в миналото Москва е продавала оръжие на Сърбия.

Сърбия обаче многократно отказа да подкрепи руската инвазия в Украйна в ООН и подчерта, че напълно зачита териториалната цялост на Украйна.

Ние защитаваме нашата собствена териториална цялост и е в наш най-добър интерес да защитим териториалната цялост на други международно признати страни, категоричен бе Вучич.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани