Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ердоган: Турция ще засили военното си присъствие в Северен Кипър

[post-views]
Ердоган: Турция ще засили военното си присъствие в Северен Кипър

Турция ще засили военното си присъствие в окупирания Северен Кипър, след като Съединените щати премахнаха оръжейното ембарго за Кипър, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Говорейки в телевизионно интервю за CNN Turk, Ердоган каза, че премахването на ограниченията е „необяснимо от гледна точка на съдържание и време“.

По-рано този месец Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкън е премахнал търговските ограничения за отбранителни продукти за Кипър за фискалната 2023 година.

„Съединените щати, които пренебрегват и дори насърчават стъпките на кипърско-гръцкото дуо, което заплашва мира и стабилността в Източното Средиземноморие, ще доведат до надпревара във въоръжаването на острова с тази стъпка“, каза Ердоган.

„Ще изостанем ли? Не можем“, каза той и добави, че „Турция вече има 40 000 войници на острова и ще ги подсили със сухопътни, морски и въздушни оръжия, боеприпаси и превозни средства,“ каза Ердоган.

„Всеки трябва да знае, че тази последна стъпка няма да остане без отговор и че ще бъдат взети всички предпазни мерки за сигурността на кипърските турци“, каза Ердоган.

Кипър беше разделен след турска инвазия през 1974 г., предизвикана от кратък преврат, инспириран от Гърция. Оттогава Кипър е разделен и двете администрации на острова взаимно не се признават, а само правителството в Никозия, което принадлежи на кипърските гърци, е международно признато. Отцепилата се турска държава в северната част на разделения остров е призната само от Анкара.

САЩ въведоха ембаргото през 1987 г., за да попречат на потенциална надпревара във въоръжаването да навреди на мирните преговори с отцепилите се кипърски турци от средиземноморската островна държава.

Тъй като Кипър нямаше достъп до американски оръжия, правителството му се обърна към Русия, за да закупи ударни хеликоптери Ми-35, танкове Т-80 и зенитно-ракетни системи „Тор“-М1.

Източник: news.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани