Информационен център на Министерство на oтбраната

Атака срещу новите руски територии е атака срещу Русия, предупреди Кремъл

Песков: Русия обмисля какво да предприеме във връзка с твърдението, че Великобритания е атакувала "Северен поток"

Всяка атака срещу териториите, които скоро ще станат част от Русия, ще се счита за атака срещу Руската федерация. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на редовния си брифинг за пресата.

Той посочи, че в момента Москва не се е фокусирала върху продължаване на преговорите с Киев, тъй като Украйна е показала, че не желае мирни преговори, за които наскоро повдигна въпрос Анкара.

При положение че украинската страна многократно публично заявяваше липсата на желание за водене на каквито и да е преговори, се набляга на продължаване на специалната военна операция, отбеляза Песков, цитиран от ТАСС.

По негови думи исканията на Русия и целите на “специалната операция” остават непроменени.

Той обаче подчерта, че Москва не иска ядрена ескалация и призова световната общност да “се държи отговорно”.

Относно аварията на газопровода “Северен поток”, говорителят на Кремъл заяви, че подобен пример за “държавен тероризъм” и “безпрецедентен акт” ще изисква взаимно международно сътрудничество по време на очакваното разследване.

Очаква се по-късно днес руският лидер да обяви властта на Москва над около 15% от Украйна – най-голямата анексия в Европа след тази на Адолф Хитлер.

Русия проведе т.нар. референдуми в четирите окупирани райони на Украйна.

Киев, САЩ и страните от Европейския съюз вече предупредиха, че организирането на такъв “плебисцит” ще се превърне в точка, от която няма да има връщане назад, след което няма да са възможни никакви преговори за мирно разрешаване на военния конфликт и връщане на страните на позициите им отпреди 24 февруари.

През 2014 г., след организиран точно по такъв начин референдум, Русия анексира Крим и Севастопол. Преди да нахлуе в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин призна двете “републики” в Донбас – Донецк и Луганск.

Източник: news.bg  

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top