Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМС на Южна Корея, САЩ и Япония започнаха общи учения за борба с подводници

[post-views]
ВМС на Южна Корея, САЩ и Япония започнаха общи учения за борба с подводници

Военноморските сили на Южна Корея, САЩ и Япония започнаха днес своите първи от пет години тристранни учения за борба с подводници, след като тази седмица Северна Корея поднови тестовете с балистични ракети, предаде Асошиейтед прес.

Еднодневните  маневри по източното крайбрежие на Корейския полуостров са реакция на стремежа на КНДР да увеличи потенциала си да изстрелва ракети от подводници, гласи съобщение на южнокорейския боен флот.

Комунистическият Север строи през последните години по-големи подводници, включително една, задвижвана с ядрена енергия, и тества усъвършенствани ракети, които могат да бъдат разполагани на подводници. В края на миналата седмица южнокорейски представители заговориха за признаци, че Северът е готов за пробно изстрелване на ракета от подводница.

През последните няколко дни Пхенян извърши пет пробни изстрелвания на ракети от сушата, което стана преди и след посещението в четвъртък на вицепрезидентката на САЩ Камала Харис в Южна Корея, където тя потвърди непоклатимия ангажимент на Вашингтон към азиатските му съюзници.

Днешните тристранни маневри включват американския самолетоносач „Роналд Рейгън“ и разрушители от участващите страни. Те ще отработват издирване на подводница на САЩ, която ще играе ролята на севернокорейска.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани