Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Диверсията срещу „Северен поток“ е акт на „международен тероризъм“, заяви Путин в телефонен разговор с Ердоган

[post-views]
Започна срещата на Ердоган и Путин в Сочи

Безпрецедентната диверсия срещу газопроводите „Северен поток“ по същността си е акт на „международен тероризъм“, заяви днес руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

Путин е казал, че Русия ще поиска спешно обсъждане на този въпрос в Съвета за сигурност на ООН. 

Двамата държавни глави са обсъдили широк кръг от въпроси от двустранния дневен ред, включително и ситуацията в Украйна.

„Президентът Ердоган призова руския лидер Владимир Путин да даде още един шанс на преговорите и е съобщил, че е готов да посредничи в този процес“, се казва в съобщение на канцеларията на турския президент, цитирано от ТАСС.

Освен това Ердоган се е обявил за удължаване на срока на споразумението от Истанбул за износа на украинско зърно, който изтича през ноември. Той подчертал, че продължава работата за безпроблемния износ на торове и зърно и от Русия.

Двамата лидери са коментирали и засилващата се динамика търговско-икономическите връзки между Русия и Турция и значителното увеличение на стокообмена, допълни пресслужбата на Кремъл.

„Беше дадена положителна оценка на сътрудничеството в сферата на енергетиката в рамките на реализирането на договори за доставки на руски природен газ в Турция и съвместното строителство на АЕЦ „Аккую“, се казва в съобщението на Кремъл.

Путин и Ердоган са подчертали, че и двете страни са заинтересовани от реализирането на договореностите, постигнати на среща на върха на ШОС в Узбекистан.

Двамата лидери са се разбрали да продължат руско-турския диалог в различни формати.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024