Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕК очаква държавите от ЕС да ограничат допълнително достъпа за руски граждани

ЕК: Украинският земеделски внос отговаря на всички европейски изисквания за качество

Европейската комисия представи днес допълнителни насоки, свързани с издаването на шенгенски визи за руски граждани. Комисията настоява краткосрочни туристически визи за руснаци да се издават само след задълбочена проверка и единствено, ако исканията са подадени в Русия, уточни еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя добави, че е необходимо държавите от ЕС да преоценят и да отнемат при необходимост вече издадените шенгенски визи за руснаци заради влошената обстановка със сигурността. Държавите трябва да преценяват дали съответният руски гражданин, получил или поискал виза, ще спази изискването да напусне ЕС до 90 дни от получаването на документа, посочи еврокомисарят.

Визата не е достатъчно условие за влизане в ЕС, необходимо е по границите да бъдат извършвани допълнителни проверки, настоя Йохансон. По нейните думи допълнителните насоки са предназначени основно за руснаците, които се опитват да избегнат мобилизация заради войната в Украйна и да получат туристическа виза за ЕС.

Новите изисквания не засягат правото да се поиска убежище, уточни еврокомисарят. Заплахите за сигурността нарастват, обобщи Йохансон.

Много руски граждани напускат Русия заради мобилизацията. Ако руски гражданин желае да остане в ЕС повече от 90 дни, не трябва да получава виза. Призоваваме държавите в ЕС много задълбочено да проверяват дали има опасност при издаването на краткосрочна виза съответният руски гражданин да пресрочи разрешения престой в ЕС, заяви Йохансон.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top