Информационен център на Министерство на oтбраната

Откриват официално интерконектора утре

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция–България утре, 1 октомври. Събитието ще се състои от 11,00 ч в зала 3 на Националния дворец на културата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По покана на българския президент участие в церемонията ще вземат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука, българският министър-председател Гълъб Донев, както и изпълнителните директори на „Ай Си Джи Би” АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Междусистемната газова връзка Гърция–България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис, се посочва в съобщението. (БА)

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top