Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиера на филма „Българите в Македония“ във Военна академия

[post-views]
Премиера на филма „Българите в Македония“ във Военна академия

„Българите в Македония“ е първият от поредицата 3 или 4 документални филма по проект на Института за исторически изследвания при БАН. Той се реализира с подкрепата на Министерството на образованието и науката (МОН). Неговата премиера бе в тържествена зала на Военна академия „Георги С. Раковски“.

Авторският колектив с режисьор Милена Гетова и сценарист полковник от запаса проф. д.н. Димитър Недялков – професор в катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ на Академията, бе приветстван от началника на учебното заведение генерал-майор Тодор Дочев. Продукцията е създадена при използване на строг научен подход и е базирана на исторически доказани факти, посочи той. Тази творба е полезна днес за преосмисляне на някои схващния за историята, каза още генералът.

Филмът е направен така, че да бъде разбран от млади и стари, българското минало да звучи по един и същ начин за всички, каза проф. Илия Илиев от Института. Нашето общо минало е изложено адекватно, безпристранстно и аргументирано, е неговата оценка.

Премиерата бе под патронажа на президента Румен Радев. Той бе представен от неговите съветници генерал-лейтенант Любчо Тодоров и полковник от запаса Илия Милушев. Министърът на образованието и науката Сашо Пенов също бе на представянето.

30-минутният патриотичен разказ започва от създаването на българската държава при хан Аспарух и стига до епохата на Възраждането. Показателно е, че започва с думи от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, която е писана за всички българи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани