Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ наложиха санкции на Русия заради анексията на украински територии

[post-views]

Съединените щати наложиха всеобхватни санкции, свързани с Русия, на стотици хора и компании, включително членове на руския законодателен орган, военни и служители на централната банка, в отговор на декларацията на Москва, с която анексира части от Украйна, предава Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че е наложило санкции на 14 души в руския военно-промишлен комплекс, ръководителя на централната банка на страната Елвира Набибулина, членове на семействата на висши служители и 278 членове на руския законодателен орган „за това, че са позволили Русия да проведе фиктивни референдуми и за опит за анексиране на суверенна украинска територия.“

Министерството на финансите също издаде насоки, предупреждаващи за повишен риск от санкции за лица извън Русия, ако предоставят политическа или икономическа подкрепа на Москва.

Съединените щати предприеха тези ограничителни мерки, след като руският президент Владимир Путин в петък обяви най-голямата анексия в Европа от Втората световна война насам, налагайки руското управление над 15% от Украйна.

Русия обяви анексията, след като проведе непризнати от международната общност референдуми в окупираните райони на Украйна. Западните правителства и Киев заявиха, че гласуването нарушава международното право и е принудително и непредставително.

„Няма да стоим безучастно, докато Путин се опитва с измама да анексира части от Украйна“, каза министърът на финансите Джанет Йелън в изявление.

В новите санкционни списъци попадат руският вицепремиер Александър Новак и 278 членове на руския законодателен орган.

Държавният департамент на САЩ също така наложи визови ограничения на повече от 900 души, включително членове на руската и беларуската армия и „подставени лица на Русия за нарушаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на Украйна“.

В свързан ход Министерството на търговията на САЩ добавя 57 предприятия към своя черен списък за износ в САЩ. Ведомството също така ще изясни, че ограниченията на САЩ върху износа за Русия могат да се прилагат за субекти в други страни, които поддържат военния и индустриалния сектор на Русия и Беларус чрез доставка на забранени технологии и други артикули, забранени от Съединените щати и 37-те държави, въвели подобни ограничения.

Източник: news.bg  

Най-ново

Избрани