Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столичната организация на СОСЗР стана на 115 години

[post-views]
Столичната организация на СОСЗР стана на 115 години

Столичната организация на СОСЗР стана на 115 години
От името на министъра на отбраната Димитър Стоянов отличието връчи директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” Диян Валянов

Със заповед на министъра на отбраната Димитър Стоянов Столичната организация на СОСЗР бе наградена с „Почетен плакет на МО – голям”. Поводът бе 115 години от създаването на първото в страната дружество на запасните офицери, а мотивите – активна военно-родолюбива дейност в интерес на отбраната и националната сигурност. Отличието връчи директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патиротично възпитание” Диян Валянов, който от своя страна също поднесе приветствие. С друга заповед министърът награди с „Плакет на МО” полковник от запаса Георги Стоичков, председател на клуб „Инженерни войски” във връзка с неговата 70-годишнина. Столичната организация бе удостоена с почетен плакет на СВВБ, а нейният председател бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов – със знак „За признателност”.

Тържественото събрание се проведе в клуба на Асоциацията на военните разузнавачи (АВР), която е колективен член на СОСЗР. В празничното си слово ген. Стефанов припомни, че на 16 септември 1907 г. в наскоро открития Военен клуб офицерите от запаса генерал-майор Никола Бочев, бивш командир на Първа софийска дивизия, доскорошният командир на 11-и резервен полк полковник Кирил Козловски, полковниците Юрий Петкович, Михаил и Иван Попови и подполковниците  Кънчо Кънчев, Стоян Банев и Тодор Искров учредяват Софийското дружество на запасните офицери. Първи председател е ген. Бочев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани