Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кипър обяви, че ще използва дипломацията в отговор на заплахите от страна на Турция

[post-views]
Медици от Кипър заминаха за границата между Украйна и Румъния

Кипър възнамерява да използва дипломатически инструменти, за да получи подходящ отговор на международно равнище в отговор на намерението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да увеличи военното присъствие на Анкара в северната част на острова. Това заяви кипърският правителствен говорител Мариос Пелеканос, цитиран от кипърските медии.

Той посочи, че Никозия спокойно следи увеличаващите се заплахи от страна на Турция и че правителството на острова ще търси дипломатически начини да гарантира, че действията на Анкара ще бъдат осъдени на международно ниво.

Ще отговорим на турските провокации с решения на международните органи и с дипломатически действия, каза Пелеканос.

Той добави, че страната му не възнамерява да се противопоставя на Турция с военни средства.

„Нашето желание е за мирно съвместно съществуване заедно с нашите сънародници кипърски турци, каза Пелеканос.

Преди няколко дни Ердоган предупреди, че Турция ще засили военното си присъствие в Северен Кипър. Ердоган направи изявлението, след като Съединените щати премахнаха ограниченията в оръжейната търговия с Кипър.

Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе едностранно провъзгласена Севернокипърска турска република (СКТР), която не е призната от никоя друга държава, освен Турция.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани