Информационен център на Министерство на oтбраната

Краят на войната в Украйна е почти невъзможен след обявеното от Русия анексиране на украински области, заяви Борел

Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна, заяви Жозеп Борел

Обявеното от Москва анексиране на четири окупирани украински територии прави почти невъзможен края на войната в Украйна, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Анексията на Донбас, Запорожка и Херсонска област, обявена вчера от руския президент Владимир Путин, прави “много по-труден, почти невъзможен, краят на войната”, каза Борел пред испанска телевизия. “Русия е на път да загуби войната”, добави той. “Тя вече я е загубила в морален и политически план”, подчерта ръководителят на европейската дипломация. “Но Украйна все още не е спечелила”, отбеляза той на форум в Тоха, Североизточна Испания, на който той защити наложените на Москва европейски санкции и военната помощ за Киев и призова за продължаване на усилията в тази насока.

“Трябва да се справим по-добре”, както и “да накараме светът да осъзнае причините и последствията на тази война”, призова Борел, като напомни, че Бразилия и Индия се въздържаха от осъждане на руската анексия пред Съвета за сигурност на ООН.

Европейците са създали “градина”, която е “заобиколена от джунгла”, добави първият дипломат. “Ако не искаме джунглата да превземе градината, ще трябва да се намесим”, предупреди той, като призова за увеличаването на европейския военен арсенал.

“Това не е каприз, това е нещо необходимо, наложително за оцеляването”, подчерта Борел.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top