Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хакери пробили защитата на редица латиноамерикански агенции за сигурност

[post-views]
Хакери удариха московски интернет доставчик в отговор на кибератаката срещу „Киевстар“, според източник

Огромен масив от имейли от министерството на отбраната на Мексико е сред електронните съобщения от военни и полицейски агенции в няколко латиноамерикански държави, до които се добра група хакери, потвърди президентът на Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Потвърждението на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор идва, след като миналата седмица правителството на Чили заяви, че е имало успешно хакване на имейли от Обединения комитет на началник-щабовете.

Мексиканският президент взе отношение по въпроса, след като местни медии съобщиха, че хакерската атака е разкрила неизвестни досега подробности за здравословен проблем, който той е имал през януари.

Лопес Обрадор омаловажи хакерската атака, като заяви, че „няма нищо, което да не е известно“. Той заяви, че проникването очевидно е станало по време на смяна на системите на министерството на отбраната.

Но Чили беше толкова обезпокоена от пробива в собствените си системи, че миналата седмица привика по спешност министъра на отбраната си от САЩ, където участваше в Общото събрание на ООН заедно с президента Габриел Борич.

Откраднатите от хакерите 10 терабайта данни включват и имейли от военните в Салвадор, Перу и Колумбия, както и от националната полиция на Салвадор. Мексиканската част от данните се оказа най-голяма.

Група анонимни, самоопределили се като борци за социална справедливост, които наричат себе си „Гуакамая“, казват, че използват хакерството, за да разкриват несправедливостта и корупцията в защита на коренното население. Преди това хакери, използващи същото име, хакнаха и публикуваха имейлите на минна компания, отдавна обвинявана в нарушения на човешките права и увреждане на  околната среда в Гватемала.

В изявление, придружаващо последната акция, групата се оплаква от разграбването на Латинска Америка от колонизаторите и от продължаващите цели на „Глобалния Север“ за извличане на природни ресурси за продажба на световните пазари.

Групата излезе с комюнике от 1400 думи, в което се казва, че военните и полицейските сили на латиноамериканските държави, често с допълнително обучение от страна на САЩ, се използват от правителствата, за да държат жителите им в плен.

„Полицията свежда до минимум риска хората да упражнят почтеното си право на протест, за да унищожат системата, която ги потиска“, пише групата.

Хакерите заявиха, че ще предоставят документите на журналистите, но досега е това е станало само с малка част от тях – отчасти може би поради огромното количество данни. Те допълниха, че има доказателства за това, че военните следят отблизо политическите и социалните движения.

АП посочва, че изглежда действията на „Гуакамая“ са по-скоро „хакерска“ операция за получаване на достъп и до информация и огласяването й с цел социална справедливост.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани