Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия ще увеличи военната помощ за Молдова

[post-views]

Министърката на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт предупреди срещу парализата на Запада с оглед на заплахите на руския президент Владимир Путин за употреба на ядрено оръжие, съобщи А Ер Де.

В същото време обаче е важно да се предотврати по-нататъшна ескалация, каза тя по време на посещението си в Република Молдова.

Ламбрехт предупреди, че Западът ще бъде парализиран от руските заплахи за използване на ядрени оръжия и призова за продължаване на подкрепата за Украйна. Заплахите ще бъдат приети сериозно от федералното правителство и наблюдавани с голяма загриженост, каза тя в Кишинев  след среща с нейния колега Анатоли Носатий. „Важно е да сме много внимателни. Но също така е важно да няма парализиране от подобни заплахи“, предупреди Ламбрехт. Тя добави, че сега е важно „да бъдем бдителни, да реагираме много благоразумно и да гарантираме, че няма по-нататъшна ескалация“.

Украйна трябва да продължи да получава последователна подкрепа, посочи Ламбрехт.

Германската министърка също така обяви планове за увеличаване на военната помощ за Молдова. На съвместен брифинг с молдовския си колега тя заяви, че редица молдовски офицери вече се обучават благодарение на финансовата подкрепа на Берлин, съобщи ТАСС.

„Готови сме да увеличим помощта за повишаване на квалификацията на молдовските военни, както и да предоставим оръжия, от които страната се нуждае в настоящата ситуация“, каза министърката. Тя уточни, че се водят преговори за закупуване на безпилотни самолети за молдовската армия. Ламбрехт отказа да даде повече подробности за доставката на оръжията, като отбеляза, че нуждите на молдовската армия трябва да бъдат уточнени.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани