Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Краят на войната в Украйна е почти невъзможен след обявеното от Русия анексиране на украински области, заяви Борел

[post-views]
Израел е финансирал създаването на „Хамас“, каза Борел и повтори тезата си, че светът трябва да наложи създаването на палестинска държава

Обявеното от Москва анексиране на четири окупирани украински територии прави почти невъзможен края на войната в Украйна, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Анексията на Донбас, Запорожка и Херсонска област, обявена вчера от руския президент Владимир Путин, прави „много по-труден, почти невъзможен, краят на войната“, каза Борел пред испанска телевизия. „Русия е на път да загуби войната“, добави той. „Тя вече я е загубила в морален и политически план“, подчерта ръководителят на европейската дипломация. „Но Украйна все още не е спечелила“, отбеляза той на форум в Тоха, Североизточна Испания, на който той защити наложените на Москва европейски санкции и военната помощ за Киев и призова за продължаване на усилията в тази насока.

„Трябва да се справим по-добре“, както и „да накараме светът да осъзнае причините и последствията на тази война“, призова Борел, като напомни, че Бразилия и Индия се въздържаха от осъждане на руската анексия пред Съвета за сигурност на ООН.

Европейците са създали „градина“, която е „заобиколена от джунгла“, добави първият дипломат. „Ако не искаме джунглата да превземе градината, ще трябва да се намесим“, предупреди той, като призова за увеличаването на европейския военен арсенал.

„Това не е каприз, това е нещо необходимо, наложително за оцеляването“, подчерта Борел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани