Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриха газовата връзка с Гърция

[post-views]
Откриха газовата връзка с Гърция

В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и петима регионални лидери в София беше дадено официално начало на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни вече получава азерски природен газ. В своята реч тя заяви:

„Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект. Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас – екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки правителства и ръководства за това, че подпомогнаха това да стане. ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ.  Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти.

Церемонията започна малко след 11:00 ч. в НДК.  В залата са президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия – Александър Вучич и на Северна Македония Стево Пендаровски, приемиерите на Гърция и на Румъния.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани