Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Радев: Интерконекторът решително променя енергийната карта на Европа

[post-views]
Радев: Интерконекторът решително променя енергийната карта на Европа

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа. Идеята беше представена от президента Румен Радев по време на церемонията за откриването на газовата връзка с Гърция.

Интерконекторът беше открит в присъствието на председателя на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич, на Северна Македония Стево Пендаровски и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Николае Чука.

Българо-гръцката газова връзка променя енергийната карта на Европа, посочи Румен Радев, който беше домакин на церемонията. Интерконекторът е символ на успешното сътрудничество и свързаността в региона, обясни той.

„Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан… Ще имаме връзка с вертикалния газов коридор, давайки нови възможности не само за България и Румъния, но и за Сърбия, Северна Македония, много други държави от Централна и Югоизточна Европа. Очаквайки и хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална газова диверсификация.“

Демонстрираме нашата увереност и съвместния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени заради войната в Украйна. Днес ключът на успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения, допълни българският президент.

Радев запозна председателката на Европейската комисия с идеята на България, Румъния, Унгария и Словакия да пренасят допълнителните 5 милиарда кубически метра азерски газ към Европа, договорени в Баку през юли тази година.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани