Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

82 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

[post-views]
82 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България

Силистра днес отбелязва 82 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България след дългогодишна румънска окупация. Цветя и венци ще бъдат поднесени пред паметниците на Цар Борис Трети Обединител и на Стефан Караджа, както и пред паметните плочи, посветени на Добруджанската епопея.

Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. Възторгът на населението е неописуем при посрещането на българските войски в градовете. Имало е тридневни тържества.

Своята почит отдадоха и ученици, водени от Лиляна Николова, преподавател по география и ръководител на клуб „Млади възрожденци“ пред паметната плоча в двора на Средно училище „Никола Вапцаров“, отбелязваща 70 години от Добруджанската епопея.

„Тази дата е изключително важна за силистренци, тъй като това е дата на тяхната свобода. Трябва да им се напомня на силистренци и на учениците“.

Средно Училище „Никола Вапцаров“ до 1940 година е било квартално румънско училище за район „Волната“ от две-три класни стаи.

„която 40-та година, като се възвръща Южна Добруджа става българско училище, което се нарича 1 октомври до 1953 г. , след което, когато поета Вапцаров е предложен за Международна награда за мир. Много училища, читалища, улици, площади се преименуват“.

Ден след като в Силистра влизат българските войски, в града тържествено е бил посрещнат русенския владика Михаил.

В катедралния храм „Св. Св. апостоли Петър и Павел“ е била отслужена на български език първата след 1919 г. литургия. Същия ден са пуснати и първите автомобилни рейсови коли в посока към Добрич и Тутракан.

Четири години по-късно Силистра е обявена от Министерския съвет за град-образец в България.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани