Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната на САЩ не вижда предстоящо нахлуване на Китай в Тайван

[post-views]
Предстои знаково посещение на Лойд Остин у нас

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин днес заяви, че не предвижда предстоящо нахлуване на Китай в Тайван, но заяви, че Китай се опитва да установи „ново нормално положение“ с военните си дейности около острова, съобщи Ройтерс.

Посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван в началото на август разгневи Китай, който впоследствие започна военни учения в близост до острова. Те продължават, макар и в много по-малък мащаб, посочва агенцията.

„Не виждам предстояща инвазия“, каза Остин в интервю, излъчено по Cи Ен Ен.

„Това, което виждаме, е, че Китай се стреми да установи нещо, което бихме нарекли ново нормално. Засилена активност – видяхме редица пресичания на Тайванския проток от техни самолети. С течение на времето този брой се увеличава. Видяхме по-голяма активност с техни надводни кораби около Тайван“.

САЩ и техните съюзници отговориха на ученията, като техни военни кораби продължиха рутинно да преминават през региона. Военен кораб на ВМС на САЩ и канадска фрегата извършиха преминаха през Тайванския проток на 20 септември, припомня Ройтерс.

САЩ ще продължат да работят със своите съюзници и партньори, „за да гарантират, че поддържаме свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“, заяви Остин в интервю за Cи Ен Ен, което е било записано в петък.

Работим за възобновяване на каналите за военна комуникация с Китай – нещо, което е от решаващо значение и за двете страни, каза Остин.

През август Китай прекрати сътрудничеството със САЩ в редица области, включително диалога между висши военни командири, в отговор на посещението на Пелоси в Тайван.

Остин заяви, че е имал контакт по телефона и лично с китайския си колега, министъра на отбраната Вей Фънхъ, който се е съгласил, че откритите комуникации са важни.

„Ще направим всичко възможно, за да продължим да сигнализираме, че искаме тези канали да са отворени, и се надявам, че Китай ще започне да се навежда малко повече напред и да работи с нас“, каза американският министър на отбраната.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани