Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-добрите ни джудисти тръгват за Световното в Ташкент

[post-views]
Най-добрите ни джудисти тръгват за Световното в Ташкент

Най-добрите ни джудисти тръгват за Световното в Ташкент

Най-добрите ни джудисти тръгват за Световното първенство в Ташкент (Узбекистан), което ще се проведе в периода 6-12 октомври. Според регламента право на участие в първенството имат само първите 100 състезатели в световната ранглиста при мъжете и жените.

Така в категория до 66 кг ще стартира Янислав Герчев, който през април спечели третия си сребърен медал от европейско първенство, но сега ще излезе в по-горната за него категория. В същата категория сили ще мери и Божидар Темелков. Бронзовият медалист от Евро 2022 Марк Христов ще спори при 73-килограмовите, а дебют на световно първенство в новата категория до 90 кг ще направи капитанът на националите Ивайло Иванов (90), двукратен европейски вицешампион и носител на множество медали от големи първенства. По-рано през годината той спечели титла в същата категория на Европейската купа в Прага.

Борис Георгиев ще стартира при 100-килограмовите. Именно в Ташкент през миналата година той спечели първия си медал от голям форум – сребро на турнира от Големия шлем. Единствената ни представителка при жените ще бъде Ивелина Илиева (57 кг), европейска вицешампионка и пета на световното през 2019-а. След олимпиадата тя бе прекратила кариера, но се завърна на татамито. А в началото на септември триумфира с титла на турнира в Оберварт (Австрия).

С тима утре тръгват и трима треньори – Ален Шмит, мениджър на националите, Ганчо Дойков и Свилен Скерлев. Отборът ще бъде воден от президента на федерацията Румен Стоилов. За първенството са заявени 584 състезатели от 87 държави.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани