Информационен център на Министерство на oтбраната

Столтенберг: Напредъкът на Украйна в Лиман показва, че тя може да отблъсне руските сили

НАТО изрази подкрепа за Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина

Превземането от Украйна на град в рамките на територията на обявената от руския президент Владимир Путин анексия показва, че украинците постигат напредък и са в състояние да отблъснат руските сили, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за Ен Би Си.

“Видяхме, че те успяха да превземат нов град, Лиман, и това показва, че украинците постигат напредък, че са в състояние да отблъснат руските сили благодарение на смелостта, на храбростта, на уменията си, но разбира се и на модерните оръжия, които им предоставят САЩ и други съюзници”, каза Столтенберг в предаването “Среща с пресата” на Ен Би Си.

Най-добрият начин да се противодейства на обявеното от Русия анексиране на части от Украйна е да продължим да подкрепяме правителството в Киев, допълни генералният секретар на НАТО.

Запитан за молбата на Украйна за ускорено членство в западния отбранителен съюз, Столтенберг заяви, че “всяко решение за членство трябва да бъде взето с консенсус, всички 30 съюзници трябва да са съгласни за взимането на такова решение”, съобщи Ройтерс.

НАТО подкрепя разследването на очевидния саботаж на руските газопроводи “Северен поток” 1 и 2, които минават от Русия към Европа по дъното на Балтийско море, заяви ръководителят на НАТО. Едновременно с това той отправи предупреждение: “Всяко умишлено нападение срещу критична инфраструктура на НАТО ще бъде посрещнато с твърд и единен отговор”.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top