Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Сомалия убиха съоснователя на групировката „Ал Шабаб“

[post-views]
САЩ обявиха, че са нанесли въздушен удар в Сомалия, при който са загинали двама бойци на ислямистките милиции Аш Шабаб

Правителството на Сомалия съобщи, че един от съоснователите на ислямистката въоръжена групировка „Ал Шабаб“ – Надир е бил убит при съвместна операция с международни партньори през уикенда, предава Ройтерс.

Сомалийските сили за сигурност изтъкнаха успехите, постигнати през последните седмици срещу свързаната с „Ал Кайда“ групировка, докато се биеха заедно с местните групи за самоотбрана.

„Ал Шабаб“ продължава да извършва смъртоносни атаки, включително две миналия петък, при които загинаха най-малко 16 души, и друга в понеделник, при която полцията съобщи, че са загинали най-малко петима.

Министерството на информацията на Сомалия каза в изявление късно в неделя, че операцията, при която е убит съоснователя на „Ал Шабаб“ Надир, е извършена в събота. В изявлението се казва, че той е бил главен прокурор на групировката и се е очаквало да замести лидера на „Ал Шабаб“ Ахмед Дирие, който е болен.

„Смъртта му е „премахнат трън“ за сомалийската нация“, се казва в изявлението на министерството. „Правителството е благодарно на сомалийския народ и международните ни приятели, чието сътрудничество улесни убийството на този лидер, който беше враг на сомалийската нация.“

Армията на Сомалия е подкрепена от американски войски и дронове и мироопазваща мисия на Африканския съюз. Не е ясно кои международни партньори са участвали в операцията, при която е убит Надир. „Ал Шабаб“ не коментира смъртта му.

Бунтовниците от „Ал Шабаб“ са убили десетки хиляди хора при бомбени атентати от 2006 г. насам в борбата си да свалят подкрепяното от Запада централно правителство на Сомалия и да приложат своето тълкувание на ислямските закони.

Президентът на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд, избран от депутатите през май, обеща да се заеме с борбата с бунтовниците след три години, през които неговият предшественик, погълнат от политически борби, не предприемаше много действия срещу „Ал Шабаб“.

При атаката на „Ал Шабаб“ в понеделник две коли бомби в централния град Беледуейн убиха най-малко петима души, включително войници и местни служители, каза полицейски служител пред Ройтерс, добавяйки, че повече от десет други са били ранени и броят на жертвите може да нарасне.

Потърсен за коментар, говорителят на военните операции на „Ал Шабаб“ каза, че грировката стои зад атаката в Беледуейн, при която според него са били убити десетки хора, включително държавни служители и войници.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани