Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Международната преса за парламентарните изборите в България

[post-views]
ДЕЗИНФО: Washington Post: Отказът на Путин да осъди Хамас дава плодове

Ниска избирателна активност и трудни преговори за съставяне на правителството. Така мога да се обобщят коментарите в световни медии ден, след проведените в неделя предсрочни парламентарни избори.

След поредица от избори българите търсят предсказуемост в бившия си лидер Бойко Борисов на фона на инфлацията и високите цени на енергията, коментира агенция Ройтерес за резултатите от гласуването.

Медията подчертава, че основният съперник на ГЕРБ – „реформаторската партия „Продължаваме промяната“, чието правителство се разпадна през юни“, печели второто място.

Резултатите предвещават трудни преговори за коалиция, които може да завършат с парализиране на парламента или дори с нови извънредни избори. И в двата случая обаче политическата нестабилност ще се задълбочи и ще постави под риск перспективата София да изпълни целта си за влизане в еврозоната през 2024 г.“, обобщава агенция Ройтес.

Българите гласува за четвърти път в рамките на 18 месеца, като вотът беше белязан от бушуващият в близост конфликт в Украйна, политическа нестабилност и икономически трудности в най-бедната членка на Европейския съюз“, пише агенция Associated Press.

Заради ниската избирателна активност, апатията и разочарованието на българите от политиците им, трудно буха създали жизненоспособна управляваща коалиция.

Дойче Веле поставя акцент освен върху ниската избирателна активност, и върху представянето на реформаторската партия „Продължаваме промяната“, която според медията е загубила подкрепата, заради твърдата си политика спрямо Русия.

„Апатията на гласоподавателите доминираше предсрочните избори в България в неделя, повишавайки перспективата за още един фрагментаризиран парламент, който трудно ще произведе жизнеспособна управляваща коалиция“, пише американското издание The Washington Post.

Повечето международни агенции не пропускат да отбележат доброто представя на сочените за проруски партии в България  ултранационалистическата „Възраждане“, която  удвоява процентите си от последните парламентарни избори, както и влизането на новата политически проект на Стефан Янев „Български възход“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани