Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пендаровски: Няма особено значение кой ще формира правителство в България, имаме европейска преговорна рамка и преговаряме с ЕС и ЕК

[post-views]
Пендаровски: България говори за македонски българи и иска да бъдат включени и в нормативната част на конституцията

„За двустранните ни отношения с България, с оглед европейската интеграция на Северна Македония няма особено значение кой в България ще формира правителство и кой ще бъде премиер, защото за разлика от преди, ние имаме европейска преговорна рамка и преговаряме с ЕС и ЕК, двустранните преговори приключиха, а в скринингите, които започнаха в различни области се говори само за отделните клъстери, не се говори за Гоце Делчев и цар Самуил”, каза в интервю за телевизия Телма президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Попитан „докога като държава Северна Македония ще позволява такива дръзки провокации, като откриването на новия клуб  „Цар Борис III” в Охрид”, Пендаровски отговори, че още след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов” в Битоля е смятал, че по най-бързия начин трябва да бъде променен и в него да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации.

 „Не мисля, че комисията, която тепърва ще се формира, може да реши проблема, защото и министърът каза, че не може да се работи ретроактивно. Културния клуб „Иван Михайлов” е регистриран през 2019 г., това, че сме спали като държава не ни оправдава. Тази комисия не искам да я коментирам, преди да е заработила още, но това обективно ще бъде неформална структура, която може да дава само препоръки. Съвсем друго е да има закон . Не разбирам в какво е трудността, защото това са 2-3 члена в закона и управляващите и опозицията могат да ги приемат за половин ден”, каза Пендаровски по повод повдигнатите въпроси за наименованието на гражданското сдружение „Цар Борис III” и клуба, чието откриване е обявено за 7 октомври. 

Според Пендаровски промяната в Конституцията, с която българите да бъдат вписани в преамбюла на основния закон не трябва да бъде пръв политически приоритет за страната.

„Какво по-логично има от това, ако на 31 декември 2023 г., когато скринингът на ЕС ще е приключил, а имаме още няколко месеца до изборите и който спечели изборите да търси 2/3 мнозинство, за да направи тези промени, ако иска. Очевидно в този момент няма 80 човека, които да вдигнат ръка за това”, коментира Пендаровски необходимостта от мнозинство в парламента на Северна Македония, необходимо за конституционните промени.

Според него реториката между Северна Македония и България през последния период се е успокоила, като причината е приетата преговорна рамка.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани