Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Колумбия демонстрираха единен фронт в борбата с наркотрафика

[post-views]
Блинкън защити Байдън, като заяви, че той е възстановил доверието на света в лидерството на САЩ

САЩ и Колумбия демонстрираха единен фронт в борбата с наркотрафика по време на среща на американския държавен секретар Антъни Блинкън с колумбийския президент от левицата Густаво Петро, предадоха световните агенции.

Блинкън пристигна в Богота вчера в рамките на обиколка в Латинска Америка. По време на среща с президента Петро Блинкън изрази подкрепа за колумбийските власти в борбата им с наркотрафикантите.

На пресконференция след срещата Петро заяви, че приоритетите са забраната на наркотиците, преди те да бъдат изнесени от Колумбия и преследване на онези, които извършват наркотрафика и които не се намират в колумбийските джунгли, а в Богота, Меделин, Маями и Ню Йорк.

Блинкън каза, че Петро му е представил конкретни идеи за борба с наркотрафика. Двете страни ще се стремят да направят повече за забраната на транспортиране на наркотици с лодки и ще подобрят споделянето на разузнавателни данни за наркотрафикантите.

Петро обаче разкритикува споразумението на Колумбия с Вашингтон за екстрадиция на наркотрафиканти. Той предложи наркотрафикантите, които отговарят на условията на правителството за отказ от наркотрафика, да не бъдат екстрадирани, за да бъдат съдени зад граница. Според Блинкън тази екстрадиция обаче е от полза за правосъдието и за жертвите на транснационалните престъпления.

По време на срещата Петро разкритикува и това, че Куба продължава да е в списъка на САЩ на държавите спонсори на тероризма и заяви, че това е несправедливост. Той изрази съжаление, че това решение на президента Доналд Тръмп не е било променено от администрацията на президента Джо Байдън.

След Колумбия Блинкън ще посети Чили и Перу, които всичките имат отскоро нови лидери от левицата.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани