Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

[post-views]
С нови учения Южна Корея и САЩ предупреждават КНДР да внимава с провокациите

Военни самолети на Южна Корея и САЩ проведоха съвместни бомбардировъчни учения, съобщава „Ройтерс“.

Военните маневри са в отговор на поредния ракетен тест на Северна Корея.

По данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея в ученията са участвали четири южнокорейски изтребителя F-15K и американски изтребители F-16. Един от самолетите F-15K е извършил прецизна бомбардировъчна маневра, изстрелвайки съвместни боеприпаси за директна атака (JDAM) по виртуална цел на полигон на остров Джикдо.

Сеул отбелязва, че чрез комбинирания полет Южна Корея и Съединените щати „демонстрираха волята си да отговорят строго на всякакви заплахи от Севера, както и способностите си да нанесат прецизен удар още в началото на провокациите“.

От своя страна, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди ракетното изпитание на Пхенян като „неоправдана агресия и грубо нарушение на международното право“.

Категорично осъждам умишления опит на Северна Корея да застраши сигурността в региона чрез изстрелване на балистична ракета над Япония, написа той в Туитър.

По-рано днес КНДР изстреля ракета, която прелетя над територията на Япония за първи път от 2017 г. насам. Беше подобрен рекордът за най-голямо хоризонтално разстояние, достигано някога от севернокорейска ракета със среден или по-голям обсег.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани