Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейците излязоха на протест, изразиха солидарност с гражданите на Иран

[post-views]
Европейците излязоха на протест, изразиха солидарност с гражданите на Иран

Европа подкрепи гражданите на Иран. В десетки градове по целия континент имаше демонстрации в знак на съпричастност към протестиращите срещу правителството в Техеран. Бунтовете в страната продължават вече трета седмица, въпреки опитите да бъдат потушени със сила.

В Нидерландия стотици хора излязоха на шествие пред парламента в знак на солидарност към протестиращите в Иран. До две седмици и ЕС ще реши какви санкции да наложи на Техеран във връзка със случащото се в страната, заяви върховният представител по външна политика Жозеп Борел.

Припомняме, че масовото недоволство в Ислямската република се отприщи след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която изпадна в кома след арест от местната морална полиция. Напрежението бързо ескалира, а жените избраха различни начини да изразят бунта си. Някои отрязаха косите си, други изгориха хиджабите си, трети решиха да пеят за свободата си.  

Прояви на съпричастност имаше в цяла Европа. Музеят на съвременното изкуство в Рим даде на посетителите си възможност да оставят кичури коса в специална кутия, която ще бъде връчена на иранското посолство в Италия.

Джована Меландри – президент на Музея за съвременно изкуство в Рим:

„Те трябва да знаят, че не са сами. Това, което искат, са основни човешки свободи. В името на тази цел искаме да се борим заедно с тях.“

От трибуната на Европейския парламент в Страсбург също се чуха искания да се сложи край на насилието над жени в Иран.

Абир Ал-Сахлани – евродепутат:

„Докато жените там не бъдат свободни, ние ще бъдем до тях. Свобода за жените!“

В Париж депутати и министри запазиха минута мълчание в памет на иранците „които изгубиха живота си в борбата за свобода“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани