Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нарастващият ракетен капацитет на Северна Корея

[post-views]
Северна Корея обяви официално, че е тествала нова хиперзвукова ракета с твърдо гориво

Необичайният севернокорейски ракетен тест тази седмица, при който балистична ракета прелетя над Япония, подчерта бързото разрастване на арсенала на притежаващата ядрени оръжия страна на фона на буксуващите разговори за денуклеаризация.

Вчерашният опит с балистична ракета беше тридесет и деветият, извършен от Северна Корея тази година. Тази рекордна поредица от ракетни изпитания започна през януари с изстрелването на нова „хиперзвукова ракета“ и продължи с крилати ракети с голям обсег, балистични ракети с малък обсег изстреляни от влак, летища и подводница и изстрелването на първата междуконтинентална балистична ракета (МБР) от 2017 година.

Ето какви саа ключовите способности на Северна Корея в областта на ракетните изпитания.

ИЗСТРЕЛВАНИЯ НА РАКЕТИ С ГОЛЯМ ОБСЕГ

Северна Корея заяви през март, че успешно е провела изпитания на най-голямата МБР в своята история – огромната „Хвасон-17“. Южнокорейски и американски официални представители оспорват това твърдение и казват, че изглежда Северът всъщност е изстрелял по-стара МБР „Хвасон-15“, а някои предполагаеми изпитания на „Хвасон-17“ са завършили с провал.

При всички положения по време на изпитанието през март севернокорейска ракета достигна най-голяма височина досега – над 6000 километра. А тази седмица за Северът за първи път изпрати ракета на най-голямо разстояние, като изстреляната от него ракета със среден обсег прелетя над Япония и измина около 4600 километра.

Завръщането към далекобойни изпитания повиши увеличи рисковете за САЩ и други отдалечени страни, които омаловажаваха някои от севернокорейските оръжия с малък обсег.

МАНЕВРИРАЩИ РАКЕТИ

Много от най-новите севернокорейски балистични ракети с малък обсег, като например Кей Ен-23 и Кей Ен-24, са проектирани да летят по по-ниска траектория и имат потенциала да маневрират, с което да затруднят опитите да бъдат засечени и прехванати. Северна Корея каза, че е изпитала нов вид „хиперзвукова ракета“, която обикновено лети на по-ниска височина от балистичните ракети и със скорост повече от пет пъти по-висока от тази на звука или около 6200 километра в час. Въпреки тяхното наименование анализатори казват, че основната характеристика на хиперзвуковите оръжия е не тяхната скорост, а маневреността им, която може да им помогне да избягнат прехващане.

Анализатори също така казват, че размерите на „Хвасон-17“, както и работата на Северна Корея по технология, която тя твърди, че е за контрол на сателити, предполагат, че Пхенян възнамерява да въоръжи своите МБР с множество маневрени ядрени бойни глави и примамки, които да им помогнат да избегнат отбраната на противника.

РАЗЛИЧНИ МЕСТОПОЛОЖЕНИЯ

Тази година Северна Корея изстреля ракети от различни места и платформи и анализатори казват, че това е опит за симулиране на конфликт и за затрудняване на противника да засече и унищожи ракетите. През януари Северът изстреля две балистични ракети с малък обсег от влак близо до северната граница с Китай и държавните медии казаха, че това е било учение с кратко предизвестие с цел засилване на квалификацията на военните, които управляват ракетите. Въпреки ограничената и понякога ненадеждна железопътна мрежа на страната релсово-мобилните ракети са относително евтин и ефективен вариант за подобряване на шансовете за оцеляване на севернокорейските ядрени сили.

Северна Корея също така проведе тестове от международното летище извън Пхенян и изстреля нова ракета с малък обсег от своята експериментална ракетна подводница. Тя също така обеща, че скоро ще бъде приета на въоръжение действаща ракетна подводница.

ТАКТИЧЕСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ

По информация от официални представители от Южна Корея, ако Северна Корея поднови ядрените си опити, тя би могла да включи в тях и разработката на по-малки „тактически“ бойни глави, предназначени за употреба на бойното поле и проектирани за монтиране на ракети с малък обсег.

През април Северът изстреля нова ракета с малък обсег, която по думите на държавните медии е предназначена за „подобряване на ефективността при действието на тактически ядрени оръжия“, като това беше първият път, в който Северна Корея свърза специфична система с тактически ядрени оръжия.

Анализатори казват, че поставянето на малки бойни глави на ракети с малък обсег би могло да представлява опасна промяна на начина, по който Северна Корея разполага и възнамерява да използва ядрени оръжия, която би позволила на Пхенян да разположи повече такива оръжия. Вместо да заплашва няколко града, за да възпира атаки, Северна Корея би могла да ги използва срещу широк спектър от военни цели в Юга. (БТА) (Владимир Арангелов)

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани