Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руските граждани, бягащи от военната мобилизация, няма да получават автоматично френски визи

[post-views]
Руските граждани, бягащи от военната мобилизация, няма да получават автоматично френски визи

Френският държавен секретар по европейските въпроси Лоранс Бун заяви днес, че руските граждани, които бягат от своята страна, за да избегнат военната мобилизация, няма да получават автоматично визи за пребиваване във Франция, но тяхното положение, както и евентуалните рискове за тяхната сигурността ще бъдат взети предвид, предаде Ройтерс.

„Имаме ограничени условия, при които могат да се издават визи. Ще направим нужното, за да може журналистите дисиденти, борещите се с режима хора, творците и студентите да могат да идват тук, и ще издаваме визи за всеки отделен случай, като вземем предвид рисковете за сигурността“, заяви Бун в интервю за местно радио.

Запитана дали всички дезертьори от руската армия ще бъдат добре посрещнати на европейска земя, Бун каза, че всеки случай ще се разглежда индивидуално и, че процедурата за получаване на виза за Шенгенското пространство ще бъде удължена на 40 дни от обичайните 15, за да може да се проведе разследване на лицето, което кандидатства за виза или иска политическо убежище.

„Искаме да запазим достъпа до политическо убежище в Европа за хората, които наистина се нуждаят от него, и да избегнем рисковете на сигурността“, уточни тя и добави, че няколко държави, които са много по-близо до Русия, искат да затворят своите граници за руснаците, бягащи от родината си.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024