Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Байдън освобождава петрол от Стратегическия резерв заради решението на ОПЕК+

[post-views]
Байдън обясни неуспешните си дебати с Тръмп с умората от посещения в чужбина

Американския президент Джо Байдън ще освободи петрол от Стратегическия петролен резерв “за да защити американските потребители и да насърчи енергийната сигурност“ се казва в съобщение на Белия дом, като противодействие на решението на страните производителки на петрол да намалят своето производство.

През юли Байдън посети Саудитска Арабия, за да се опита пряко да убеди нейните лидери да увеличат производството на петрол. След посещението Саудитска Арабия наистина обяви увеличение на производството си , но доста по-малко от искането на САЩ.

Министерството на енергетиката ще освободи 10 милиона барела от Стратегическия петролен резерв следващия месец. От Белия дом нарекоха “късогледо” решението на страните от ОПЕК и техните съюзници да съкратят производството с 2 милиона барела дневно. Обявеното намаление се равнява на почти 2% от световните доставки на петрол.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и висшият икономически съветник Брайън Дийс излязоха с изявление в което оспорват решението, акцентирайки върху опасенията относно въздействието на руската инвазия в Украйна и отрицателното въздействие върху страните с по-ниски и средни доходи.

Не е ясно какъв ще бъде ефекта от намаляването на производството върху цените на бензина , но само месец преди междинните избори това определено не е от полза за Байдън и демократите През последните седмици президентът и неговият екип рекламираха спад на цените на бензина след летните рекорди от над 5 долара за галон, но в последните седмици според Американската автомобилна асоциация цените на бензина отново се покачват .

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани