Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фронтекс: С една пета е намалял броят на руснаците, влизащи в Европейския съюз

[post-views]
Директорът на „Фронтекс“ заяви, че „нищо не може да спре хората да пресекат границата“

Броят на руските граждани, които влизат в ЕС е намалял с 20% през последната седмица в сравнение с предходната, като причината са наложените от страните членки ограничения, съобщи Франс прес, като се позова на информация на Фронтекс от днес.

Близо 53 000 руски граждани са влезли в ЕС между 26 септември и 2 октомври, от които 29 000 през Финландия, 8877 през Естония и 8536 през Полша, идвайки от Украйна, информира Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

„Визовите ограничения, водени от политически аргументи от страна на европейските страни и мерките, предприети от Русия с цел възпрепятстване напускането на страната на мобилизирани граждани, ще доведат до все по-голям спад на броя пристигащи руснаци в ЕС“, смята Фронтекс.

Полша и балтийските държави наложиха строги ограничения за руски граждани в рамките на санкциите, приети след инвазията на Русия в Украйна.

„Нелегалното влизане може да нарасне, ако Руската федерация реши да затвори границите си за гражданите си, които евентуално могат да бъдат мобилизирани“, добавя още агенцията.

Повече от 200 000 души бяха мобилизирани в руската армия след обявяването на „частична“ военна мобилизация заради войната в Украйна. Тази мобилизация предизвика силно безпокойство в Русия и протести срещу нея в някои области. Тя също така принуди десетки хиляди мъже бързо да напуснат страната, за да не получат повиквателни.

Казахстан обяви вчера, че повече от 200 000 руски граждани са преминали през неговата граница за две седмици.

На 30 септември Европейската комисия призова страните членки за повече ограничения в издаването на визи на руски граждани и в контрола по границите.

Европейският съюз имаше споразумение за улеснено издаване на визи с Русия, но то беше прекратено, като в момента одобрението и отмяната им е от компетенцията на самите държави членки.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани