Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ налагат санкции на седем висши ирански представители след смазването на протестите в Иран

[post-views]
Най-малко 76 са жертвите от началото на протестите в Иран, каза базирана в Осло правозащитна организация

САЩ обявиха, че налагат икономически санкции на седем високопоставени представители на иранския режим заради ролята им в довелото до жертви смазване на протестите в Иран, предизвикани от смъртта на Махса Амини, съобщи Франс прес.

Сред санкционираните са вътрешният министър Ахмад Вахиди – „ключов инструмент на режима в репресиите“ – и министърът на комуникациите Иса Зарепур, „отговорен за срамния опит за блокиране на интернет“, се посочва в прессъобщение на американското министерство на финансите.

Висши служители на службите за сигурност също са обект на санкциите, които включват замразяване на активите им в САЩ и усложняват достъпа им до международната финансова система.

„САЩ осъждат блокирането на интернет от страна на иранското правителство и насилственото потушаване на мирни протести и няма да се поколебаят да предприемат действия срещу онези, които насочват и подкрепят тези действия“, заявява заместник-министърът на финансите Брайън Нелсън, цитиран в прессъобщението.

Вашингтон вече обяви на 22 септември серия от санкции срещу иранската нравствена полиция и няколко служители на силите за сигурност. В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че нови санкции ще бъдат предприети в рамките на седмицата. Техеран отправи критики срещу неговото „лицемерие“, припомня АФП.

Най-малко 92 души са били убити в Иран от началото на протестите, сочат данните на базираната в Осло неправителствена организация „Иран хюман райтс“. Властите съобщават за около 60 загинали, включително 12 членове на силите за сигурност.

Според властите само в провинция Техеран са били арестувани повече от хиляда души, от които над 620 са освободени.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани