Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Купуваме торпеда за двата нови кораба

[post-views]
МО: Основен приоритет е модернизация на армията – търсят се самолети на лизинг за въздушно дежурство

Въоръжението позволява високоточно противодействие срещу подводници на средни и големи дистанции

Зелена светлина за закупуването на торпеда за двата нови кораба за ВМС, първият от които се строи в момента, даде правителство. По предложение на министъра на отбраната Димитър Стоянов кабинетът прие решение за определяне на наличието на основен интерес, свързан с реализация на обществена поръчка за „Придобиване на 324-мм самонасочващи се торпеда за многофункционални модулни патрулни кораби на Военноморските сили”.

„324-мм самонасочващи се торпеда са основно въоръжение на корабите, които се придобиват по сключения през 2020 г. договор с предмет „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. Патрулните кораби са основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на ВМС. Защитата на морския суверенитет се осигурява изключително ефективно чрез използване на самонасочващи се торпеда, чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие срещу подводните сили на противника на средни и големи дистанции и с висока точност”, изтъкнаха от МС.

С правителствено решение от миналата седмица бяха осигурени над 109 млн. лв. за модернизация и ремонти в армията. Средствата са планирани в Закона за държавния бюджет за 2022 г. и са за сметка на парите, които бяха предвидени първоначално за поддръжка на изтребителите МиГ-29.

Най-ново

Единична публикация

Избрани