Информационен център на Министерство на oтбраната

„Мостът на влюбените“ става на мост на влюбените в небето

На „Моста на влюбените“ – НДК, беше открита изложба, посветена на 110-годишнината от създаването на българската бойна авиация. Тя съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, както и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

„Нашата история е изключително богата, интересна, впечатляваща, но пътят ни през тези години никак не беше лек. Имахме периоди на бляскави победи и шеметен възход, както и трудности и трудни решения. Ние винаги оцелявахме и продължавахме напред. Изложбата не е ретроспективна. По-голямата част от фотографиите са от нашето съвремие. Идеята ни е да запознаем обществеността с нашето ежедневие и с нашата работа, както и с нашия начин на живот. Имате възможност да погледнете от кабините. Надявам се „Мостът на влюбените“ да се превърне в мост на влюбените в небето“. С тези думи командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров откри изложбата.

Жаждата на човека да полети във въздуха, подражавайки на птиците, започва от най-дълбока древност. Тя съпътства цялата му история и с неотслабваща сила продължава и до днес. В зората на ХХ век човечеството постигна хилядолетната си мечта – да завладее въздуха, този безкраен океан, който обгръща цялото земно кълбо.

В исторически план България основателно може да се счита за една от първите страни в усвояването на въздушното пространство. На 19 август 1892 г. в гр. Пловдив на Първото всемирно промишлено изложение подпоручиците Васил Златаров и Константин Кънчев политат заедно с мосю Йожен Годар с балона La France.

По случай на откриването на изложбата бяха наградени автори на фотографии – военнослужещи и цивилни служители. Наградите връчи командирът на ВВС. На събитието присъстваха военнослужещи, ветерани летци, както и много „крилати“ приятели на ВВС и бойната ни авиация. 

Много са основанията за гордост, сред които са:

  • Българският цар Фердинанд е първият държавен глава, летял със самолет през 1910 г.;
  • Авиаторът Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател през 1912 г.;
  • Също той, осъществява първата в света нощна бомбардировка по време на Балканската война;
  • Симеон Петров прави и първото в света разузнаване и бомбардиране над противникова столица – Цариград;
  • Райна Касабова е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война.
  • През 1913 г. Милчо Митев и Джовани Сабели осъществяват първото в света прелитане от континент на континент;
  • Първото военно летище в света е край Мустафа паша (сега Свиленград), откъдето е действало 1-во аеропланно отделение по време на Балканската война;
  • Също по време на Балканската война за първи път в световната история са поставени основите на модерната авиационна организация – отделни аеропланни отделения, всяко със свой командир и квалифициран летателен състав, ремонтни работилници, организирано снабдяване с боеприпаси и гориво-смазочни материали за нуждите на аеропланните отделения.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top