Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО трябва да направи повече, за да защити членовете си от Русия, заяви германският министър на отбраната

[post-views]
Германия дава на Чехия 15 танка Leopard в замяна на предоставени чешки танкове на Украйна

НАТО трябва да направи повече за общата сигурност, за да се защити от потенциални действия на Русия и президента Владимир Путин, заяви днес германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от Ройтерс.

„Факт е, че ние, НАТО, трябва да направим повече за общата ни сигурност, защото не можем да знаем докъде могат да стигнат заблудите на Путин за собственото му величие“, заяви Ламбрехт, която е на посещение на германски войски, разположени в Литва. „Чухме заплахите на Русия към Литва, която прилага европейските санкции на границата с Калининград. Това далеч не са първите подобни заплахи и ние трябва да ги приемем сериозно и да бъдем подготвени“, каза тя.

Ламбрехт откри днес постоянен германски команден център в Литва, който по думите ѝ ще помогне за прехвърлянето при необходимост на бригада войници от Германия до Литва за десет дни. Бригадата на НАТО е с численост между 3 и 5 хиляди и ще може бързо да се присъедини към хилядата войници на постоянна дислокация на литовска територия.

Първите германски войници пристигнаха в Литва през 2017 г. През юни т.г. Берлин реши да подсили значително военния си контингент в балтийската държава в отговор на руското нашествие в Украйна, започнало през февруари, припомни Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани