Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Планират мащабно учение на Специалните сили

[post-views]
Планират мащабно учение на Специалните сили

Съвместното командване на специалните операции (СКСО) беше домакин на конференцията за разработване на концепцията (Concept Development Conference – CDC) за мащабното учение на Силите за специални операции на страните от НАТО TROJAN FOOTPRINT-24. То ще се проведе през пролетта на 2024 г. в рамките на учението на Алианса STEADFAST DEFENDER-24.

Конференцията в Пловдив беше открита от командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и в нея участваха представители от Командването на специалните операции на САЩ в Европа (SOCEUR), щаба на СКСО и Силите за специални операции на Албания, Великобритания, Грузия, Гърция, Канада, Полша, Северна Македония и САЩ.

Учението TROJAN FOOTPRINT-24 се планира и организира под ръководството на SOCEUR и в него се предвижда да участват формирования от Силите за специални операции от над 15 държави. През 2022 г. учението TROJAN FOOTPRINT-22 бе най-голямото учение на Специалните сили на НАТО, провеждано досега. Важна част от учението се състоя и на територията на Република България, където на УП „Ново село“ беше развърнато Многонационално компонентно командване на специалните операции и бяха сформирани сухопътна и морска тактически групи за специални операции с участието на формирования от СКСО, ВМС и Специалните сили на Великобритания, Грузия, Гърция, Румъния и САЩ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани