Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първокурсници от ВВВУ положиха военна клетва

[post-views]
Първокурсници от ВВВУ положиха военна клетва

Красимир МИТОВ

Клетва за вярна служба положиха 48 курсанти от 76-ия випуск на възроденото ВВВУ „Г. Бенковски”, от които и 9 дами. За специализацията „летец-пилот” са приети 21 младежи и 5 девойки.

След приемането на строя от началника на училището бригаден генерал Юлиян Радойски водосвет за здраве и благоденствие на младите курсанти отслужи Негово благоговейнство отец Тихомир. Бяха прочетени поздравителни адреси към курсантите от президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев – и двамата възпитаници на авиационната ни Алма матер.

В приветственото си слово бригаден генерал Юлиян Радойски заяви: „Денят на полагането на военна клетва остава един светъл спомен в душата на всеки военнослужещ. Клетвата не е само празник, а тя е свещен обет, който символизира вашата готовност да отдадете своето време, своите сърца и душа на нашата България!”.

Заместник-кметът на Община Долна Митрополия се обърна към курсантите с думите: „Помнете този ден, носете заветното „Заклех се” в сърцата си и постигайте върховете, към които сте се устремили.”

В словото отговор курсант Митко Асенов – специализация „летец-пилот”, от името на положилите клетва се обърна към присъстващите с думите: „Клетвата ще пазим в сърцата си, на чиято святост ще бдим. С чест ще изпълним дълга, който тя повелява – вярност, отговорност и всеотдайност. Уверяваме ви, че ще се справим с новите трудности и предизвикателства.” За успешното провеждане на ритуала роля изигра духовият оркестър на НВУ „Васил Левски” под диригентството на старшина Емил Костурков, а с твърда стъпка и стройни редици в тържествен марш курсантите декларираха своята готовност да изпълнят дадената клетва.                                                      Гости На тържеството бяха ген.-майор Златко Златев – генерален директор на авиоотряд 28, полк. Юрий Луканов – зам.-началник по операциите в командването на ВВС, господин Диян Дамянов – директор на Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в МО, полк. Василе Кристиян Онесинус – военен аташе в посолството на Румъния, господин Цецо Андрейски – заместник-кмет на Община Долна Митрополия, командири на военни формирования в Плевенския регион, представители на военно-родолюбивите организации в гр. Плевен, родители и близки на курсантите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани