Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спартани тренират за пета година над Тракия

[post-views]
Спартани тренират за пета година над Тракия

Транспортни самолети от 4 държави десантират хора и товари и изпълняват заходи на летището в Безмер.

Турбовитлови транспортни самолети C-27J „Спартан” от България, Литва, Румъния и Италия реват в тракийското поле от понеделник. Интензивните полети са в рамките на международната летателна тренировка European Spartan Exercise 2022 (ESE 2022). Тя се провежда за шести път, а за пети България е страна домакин. Тренировката ще завърши на 14 октомври.

Тази година за първи път домакин е авиобаза Безмер. В ESE 2022 участват летателен и инженерно-технически състав на военнотранспортни самолети C-27J от четирите държави.

Тренировката се провежда всяка година като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J, членки на Европейския съюз. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочен към синхронизиране и уеднаквяване на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателен и инженерно-технически състав.

default

Основен район за тактическа подготовка – изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели са летищата Безмер и Чешнегирово. За повишаване на интензивността на мисиите на участващите екипажи са планирани задачи за симулирано десантиране на хора и товари, а летище Безмер се използва за изпълнение на тактически заходи за кацане. По време на учението ще бъдат изпълнени задачи и в района на летище Долна Митрополия. Ще бъде отработено и осъществяването на полети на малка височина, тактически полети, които са свързани с различни сценарии, както и задачи по преодоляване на ПВО на страната.

В структурата за командване и управление има включени представители на страните участници, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Представителят на Европейската агенция по отбрана е български офицер от ВВС подполковник Виктор Брясков. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи е под ръководството на италиански тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия – подполковник Денис Иноченти.

 В сценария на учението са планирани изпълнения на процедури за авиационна медицинска евакуация съвместно с екипи от ВМА – София, и екипи за авиомедицинска евакуация от Италия, Литва и Румъния. Ръководител на летателната тренировка е полковник Филип Ангелов, командир на авиобаза Враждебна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани